Oslo Sinfonietta og Cikada

Asbjørn Schaathun 60 år

Oslo Sinfonietta og Cikada blir med på å feire komponist Asbjørn Schaathuns 60 års-dag på Parkteatret. Programmet er en overraskelse, men vi kan røpe at det blir en heidundrende portrettkonsert med musikk av og for jubilanten.

Asbjørn Schaathun er utdannet ved Norges Musikkhøgskole og Royal College of Music i London. Videre studier førte ham til det franske musikkforsknings-instituttet, IRCAM, i Paris.

Han har i sitt arbeide med computerstøttet komponering vært en pioner her i Norge. Ved siden av sitt arbeide som komponist har han dessuten skrevet en rekke artikler om andre komponister og deres musikk. Han er også grunnlegger av Musikkhøgskolens Samtidsensemble og dets profesjonelle etterfølger Oslo Sinfonietta.

Som komponist har Asbjørn Schaathun mottatt en rekke priser, blant annet i 1991, hvor han mottok Gaudeamus-stiftelsens Louis Vuitton-pris for bassklarinett-konserten 'Actions, Interpolations and Analyses'. I 1992 ble han tildelt Kritikerprisen og mottok også samme år Bang og Olufsens Musikkpris. I 2008 ble han tildelt Lindemanprisen, Norges største musikkpris, "for den store betydning hans arbeide som komponist har hatt for landets musikkliv."

Schaathun har også vært dypt involvert i norsk og skandinavisk musikkpolitikk. Ved siden av en rekke mindre verv, var han i 2006–2012 styreleder i Norsk Komponistforening, så vel som formann i Nordisk Komponistråd i perioden 2010–12.

Fra 2013 er han professor i komposisjon ved Norges Musikkhøgskole.

Oslo Sinfonietta er Norges eldste virksomme samtidsensemble, grunnlagt 1986 av komponist Asbjørn Schaathun. Dirigent og kunstnerisk leder Christian Eggen har hatt ledelsen siden 1993. Oslo Sinfonietta består av frilansmusikere og medlemmer fra noen av landets mest fremtredende orkestre, som Oslo-Filharmonien, Kringkastingsorkesteret, Operaorkesteret og Det Norske Kammerorkester. Dette gir ensemblet den kvalitet og fleksibilitet et moderne repertoar forutsetter.

Cikada har siden starten i 1989 etablert en rendyrket og velrenommert profil på den internasjonale samtidsmusikkscenen. Ensemblet har siden begynnelsen bestått av fløyte, klarinett, piano, slagverk, strykekvintett og dirigent, og alle ti medlemmer er likestilte, faste medlemmer. Ensemblet knyttes sterkt til den såkalte Oslo Sound med sine friske, energiske, varme og virtuose tolkninger av et bevisst utvalgt repertoar.

Cikadas distinkte ensembleprofil uttrykkes gjennom sterk programmering i konserter ved store internasjonale festivaler og i en rekke plateinnspillinger. I kjernen for dette arbeidet ligger ønsket om å utvikle langvarige samarbeid med komponister og over tid å bygge opp komponistportretter bestående av verker skrevet til ensemblet.

Dørene åpner kl. 13.30, konsertstart kl. 14.00.

Billettpris
280,- +avg.
Dørene åpner
13:30
Aldersgrense
18
Dato
31.10.21
Kjøp billett