Winterreise

av Franz Schubert

Magnus Staveland og Sveinung Bjelland framfører mesterverket «Winterreise» av Franz Schubert og Wilhelm Müller. Et høydepunkt i vinterkvelden.

Dørene åpner kl. 18.00, konsertstart kl. 18.30.

Medvirkende:
Magnus Staveland, tenor
Sveinung Bjelland, klaver

Program:
Franz Schubert (1797–1828) / Wilhelm Müller (1794–1827) Winterreise, opus 89, D911

Da Franz Schubert og Wilhelm Müller arbeidet på det eksistensielle verket Winterreise, visste de ikke at det var noe av det siste de begge skulle skrive.

Verket tar for seg en reise i et vinterlandskap, men også en reise i fortvilelse og med antydninger til død. Müller sine tekster knyter naturfenomen til menneskelige følelser. Vi møter protagonisten når han forlater huset til sin elskede:

«Eg kom hit som ein framand, som ein framand fer eg. Månen er min fylgjesven. For kjærleiken elskar det å vandre, frå den eine til den andre.»

Et blad på et tre ble symbol på det siste håpet, han ser brått tre soler, et fenomen som oppstår når sollys blir reflektert fra og brytes av små iskrystaller. Protagonisten spotter solene og ber de om å forsvinne.

«I mørkret kjem eg til å ha det betre.»

Den siste sangen i syklusen, gir en følelse av forsoning, en mann står og spiller på lirekassa si på en vinterslette.

«Vil du spele til songane mine?»

Müller døde 32 år gammel, samme år som Schubert skrev ferdig verket. Schubert døde året etter bare 31 år gammel, og fikk selv aldri høre verket i sin helhet. Han skrev i en brevveksling at det å skrive verket hadde vært krevende, men at han var begeistra for verket han hadde komponert. Schubert var en stor sangkomponist, han skrev mer enn 600 sanger, men ingen grep han mer enn disse 24 sangene i Vinterreisa.

Smitteverntiltak:
Gjestene registrerer seg ved ankomst (informasjonen vil bli brukt til eventuell smittesporing).
Det vil være en meters avstand mellom alle stoler i lokalet.
All bestilling fra baren skjer via QR-kode og betaling med Vipps.
Alle gjester må bære munnbind.

Billettpris
280,- +avg.
Dørene åpner
18:00
Aldersgrense
18
Dato
09.01.22
Kjøp billett